luni, 14 octombrie 2013

o zi pe bicicleta

Una dintre cele mai placute zile in Brugge a fost cea petrecuta pe bicicleta. Ne-am trezit devreme intr-o zi de sambata ca sa ne aprovizionam cu de-ale gurii si apoi am plecat sa-nchiriem bicicletele. Foarte convenabil, centrul de inchiriere se afla chiar langa hotel. Costa 12 euro pentru o zi, dar trebuie sa ai la tine si 50 de euro pentru garantie; garantia o primesti inapoi cand returnezi bicicleta. Asa ca am avut bicicletele la dispozitie pana seara.

Mai greu a fost sa ne hotaram asupra traseului, dar am tinut cu dintii de varianta mea, asa ca am plecat spre Damme, un orasel la NE de Brugge si nu am avut ce regreta. Mai putin am fost familiarizati cu regulile de circulatie ale biciclistilor, dar pana la urma ne-am descurcat si trebuie sa recunosc ca soferii Brugge-ului sunt destul de ingaduitori.

Cu greu ne-am abtinut de la placerea pedalatului; nici saua tare care ne-a cam batucit fundurile, nici vantul care ne cam batea din fata nu ne-au stirbit placerea mersului pe bicicleta. Sunt foarte multe trasee pentru biciclisti in Belgia si sunt foarte bine marcate. Este suficient sa intri pe site, sa-ti alegi traseul si sa-ti notezi cifrele corespunzatoare fiecarui segment de drum si n-ai cum sa te ratacesti, pentru ca le vei gasi marcate la tot pasul. Noi am ales o linie relativ dreapta Brugge-Damme-Hoeke si va spun sincer ca la sfarsitul zilei nu mi-a venit sa cred ca am pedalat mai bine de 35 de km! Cu putina ambitie, am fi ajuns si in Olanda; de la Hoeke, pe malul canalului mai sunt doar 6 km!

Damme este un orasel pitoresc. Primul lucru care mi-a venit in gand a fost poznasul Tijl Uilenspiegel; mi-am amintit ca aveam si noi o carte in biblioteca cu ispravile lui. Ce nu m-am asteptat sa gasesc la Damme este cladirea superba a primariei, care dateaza din sec XIII, cu un ceas foarte vesel si muzical; l-am tot auzit cantand cat am fost acolo; cred ca anunta si sfertul de ora. O alta supriza la Damme a fost biserica "Our Lady", un monument care impresioneaza prin dimensiune si tocmai dimensiunea a fost cea care a adus-o la stadiul de jumatate ruina in care se afla astazi. Damme a fost un orasel foarte prosper in Evul Mediu si si-a permis o astfel de biserica, insa curand a cunoscut si decaderea si cand intretinerea unei biserici atat de mari nu a mai fost posibila, mai ales dupa trecerea la protestantism, locuitorii au hotarat sa renunte la jumatate din ea, lasandu-i numai zidurile si turnul inalt din care se vede pana la Marea Nordului. In curtea bisericii se mai afla un basorelief cu Tijl Uilenspiegel si o statuie a sculptorului Charles Delporte, inspirata de mitul Muzei, un cap cu trei fete ce par a fi indreptate una spre trecut, una in prezent si una in viitor. La Damme pot fi vizitate si o moara de vant inca in functiune si forturile ce au fost construite si folosite in razboaie de-a lungul istoriei, Damme fiind un avanpost de aparare a orasului Brugge. Aici este si un muzeu dedicat sculptorului Charles Delport, dar si unul dedicat faimosului personaj Tijl Uilenspiegel.

Manati de dorinta de a pedala cat mai mult, am plecat din Damme in continuare pe malul canalului, am trecut de faimosul popas Siphon si dupa o alta bucata placuta parcursa prin zona rurala de pe marginea apei, am ajuns la Hoeke. Bisericuta satului este foarte veche, sec XII, dar era inchisa, asa ca ne-am resemnat in fata indicatorului din fata acesteia care ne spunea ca mai avem 2474 de km pana la Santiago de Compostela si am pornit inapoi spre Brugge. Seara am returnat bicicletele cu regretul ca odata intorsi acasa nu vom mai avea ocazia unor astfel de expeditii. Nimic mai periculos decat sa mergi cu bicicleta prin Bucuresti.



In ultima zi de vacanta la Brugge ne-am propus sa vedem Marea Nordului si cel mai rapid si economic a fost sa ne urcam in tren; 4 euro biletul in weekend si in 15 minute esti pe plaja Marii Nordului la Zeebrugge Strand. Dar despre asta, intr-o alta postare.

2 comentarii:

  1. ce draguuut! chiar daca nu a fost o zi calda, ati avut un cer superb albastru. Pitoresc traseul pe care l-ati facut, mi-au placut si oitele si berzele si am apreciat dexteritatea capitanului de vapor! :) Trebuie sa repetati concediul in luna august, ca sa savurati pe deplin frumusetile naturii.
    Va pupa. O saptamâna frumoasa va dorim, cu drag.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaaaa, a fost tare frumos! De cand am plecat ne-am promis ca o zi o facem pe bicicleta :) Si pe mine m- luat prin surprindere capitanul vaporului, chiar ma intrebam cum il va intoarce cand - Hop! a si-nceput manevra. Noroc c-am fost pe faza cu aparatul :)
      Poate o sa mai fie si alta-data, iar daca nu, avem aceste amintiri superbe. Va pupam si noi cu drag!

      Ștergere